Sınıf yönetimi yazılımı tarzı bir program kullanmak istiyorsanız, okullarda Fatih Projesi kapsamında kurulan etkileşimli tahtaları grafik arayüz ile yönetmek istiyorsanız Veyon veya Epoptes yazılımını kullanmanızı öneririm. Veyon, farklı işletim sistemlerine de destek vermesi ve daha fazla özellikler içermesi nedeniyle ile ilk önereceğim yazılım olacaktır. Fakat şu an için debian 8 desteği olmaması nedeniyle Fatih Projesi kapsamında kurulan etkileşimli tahtalarda yüklü olan Pardus ETAP'ta kullanılamamaktadır.

 

Bu yazıda Fatih Projesi kapsamında kurulan etkileşimli tahtalarda yüklü olan Pardus ETAP'ı grafik arayüz ile yönetmek istediğimden Epoptes yazılımının kurulumunu anlatmaya çalışacağım.

 

 

Epoptesi sağlıklı kullanabilmek için bir önceki yazımda anlattığım makina adı ve makina ağ (network) adını değiştirmeyi etkileşimli tahtalarda yapmalısınız.

 

Epoptes yazılımının olumsuz gözükebilecek yanı, sadece linux çekirdeğine sahip işletim sistemlerinde kurulum yapılabilmesidir.

 

Epoptes kurulumu, ana makinada kurulum ve istemci makinalarda kurulum olmak üzere iki aşama gerçekleştirilir.

 

###### Ana Makina ######

Konsol üzerinden Epoptes yönetici programınının kurulumunu aşağıdaki komut ile yapalım.


sudo apt-get install epoptes

 

 

Epoptes grubuna kullanıcımızı ve parolasını dahil edelim. Aşağıdaki komutta "kullaniciadi" yazan kısma ana makinadaki kullanıcı adınızı yazdığınıza emin olunuz.


sudo gpasswd -a kullaniciadi epoptes

 

Ana makinayı yeniden başlatınız.


sudo reboot

 

###### Istemci bilgisayar ######

Epoptes istemci programınının kurulumunu aşağıdaki komut ile yapalım. Etkileşimli tahtalarda makina adı ve makina ağ (network) adını değiştirdiğinize ve epoptes değil alttaki gibi "epoptes-client"kurmanız gerektiğine emin olun.


sudo apt-get install epoptes-client

 

 

Epoptesin güzel yanlarından birisi de etkileşimli tahtalarda sabit IP olmasa bile etkileşimli tahtaları görmesi ve yönetebilmesidir. "mDNS" hizmeti üzerinden yaptığı bu iş için istemcilerde Epoptes konfigürasyon dosyasında değişiklik yapılmalıdır. Aşağıdaki komut ile bu konfigürasyon dosyasını nano editörü ile açalım.

 

sudo nano /etc/default/epoptes-client

 

Aşağıdaki ifadeyi bulunuz.

 

#SERVER=server

 

 

Yukarıdaki satırı aşağıdaki gibi değiştiriniz. Satır başında bulunan "#" değerini sildiğinize ve yönetici bilgisayarının adını doğru olarak yazdığınıza emin olunuz. Aşağıdaki satır, Ana Makina adı ve ana makina ağ (network) adı "anamakinaadi" olan bir sisteminiz için örnek olsun.

 

SERVER=anamakinaadi.local

 

 

Klavyeden CTRL+X düğmeleri ile yaptığımız ayarı kaydedip çıkalım. Aşağıdaki komut ile istemcilerden ana makinaya ping atabiliyorsanız doğru yolda ilerliyorsunuz demektir.

 

ping -c 4 anamakinaadi.local

 

Aşağıdaki komut ile istemcinin anamakinadan bağlantı bilgileri gibi verileri içeren sertifikayı almasını sağlayalım. Komut çıktısının son satırında successfuly ifadesini gördüğünüze emin olunuz.



sudo epoptes-client -c

 

 

Istemci makinayı yeniden başlatınız


sudo reboot

 

Kurulum, bu kadar. Ana makina üzerinde Epoptes programını açmışsanız, istemciler açıldıkça yönetici ekranında görmeye başlayacaksınız. Bu ekranda görülen istemci makina simgelerine fare ile sağ tık yaparak yapabileceklerinizi görebilirsiniz.

 

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile